Maximaal Milieuvriendelijk

Minimale Belasting


Alle Seedforfood producten zijn natuurlijk en milieuvriendelijk, gemaakt van de bolsters van kokosnoten. Deze natuurlijke grondstof is in staat zich snel te vernieuwen en is daarom CO 2 – emissievriendelijk. Bovendien is de grondstof een restproduct uit de kokosvezelindustrie en mede door de compactheid geven de producten een minimale milieubelasting. Een volwassen kokosnootboom (Cocos Nucifera) produceert gemiddeld 120 noten per jaar en kan meer dan 60 jaar oud worden.

Verwerking van reststoffen

Een kokosnoot bestaat uit twee delen. De vrucht/noot en de bolster, ofwel husk. De verwerking van het vruchtvlees van de kokosnoot is wereldwijd gezien de hoofdindustrie. Van het vruchtvlees uit de noot worden consumptiegoederen gemaakt, zoals copra, kokosolie en kokosmelk.

Het uitgeperste vruchtvlees wordt verwerkt in de veevoerindustrie. De harde bast van de binnennoot wordt verwerkt tot houtskool. De husk wordt verwerkt in de vezelindustrie. Wat er na verwerking overblijft is de kokosaarde. Hier worden de producten van Seedforfood van gemaakt. Op deze manier wordt dus de hele kokosnoot gebruikt en gaat er niets verloren.

Kokosplantages nemen CO2 op

De kokospalmen waarvan de noten voor productie gebruikt worden, vormen samen een plantage. Er staan gemiddeld zo’n 150 volwassen kokospalmen op één hectare plantage. Doordat er zoveel bomen bij elkaar staan, nemen deze plantages CO2 op uit de lucht. Vóórdat een palm wordt gerooid wordt 5 jaar van te voren een nieuwe geplant, zodat de nieuwe palm direct na het rooien van de oude in volledige productie is. Door nieuwe bomen aan te planten wanneer oudere palmen niet langer productief zijn, wordt de vrijkomende CO2 meteen weer opgenomen door de nieuwe kokospalmen. De CO2-vastlegging blijft hierdoor stabiel. Naast stabiliteit van de CO2-vastlegging zorgt het aanplanten van nieuwe palmen ervoor dat de kokosnotenproductie niet stil komt te liggen.

Minder CO2-emissie

De CO2-belasting van kokos is erg laag. Reden hiervoor is dat het een reststroom betreft uit de kokosindustrie, waarbij het vrijkomen van CO2 niet wordt toegerekend aan het eindproduct. De productie is zodanig dat dit een minimale belasting geeft aan de toerekening. Slechts de significante hoeveelheid CO2 die het gevolg is van transport over zee wordt aan kokos toegerekend. Dit proberen wij zo veel mogelijk te beperken door alle kokosproducten droog en vijf keer gecomprimeerd te vervoeren.

Cocos nucifera

Kokospalmen (Cocos nucifera) behoren tot de monocotylen. Kenmerkend voor de kokospalm is dat deze relatief weinig voedingsstoffen en dus mest nodig heeft om een goede opbrengst te genereren.

Vernieuwbare grondstof

Kokos is een grondstof die volledig vernieuwbaar is. Een volwassen kokospalm produceert gemiddeld 120 noten per jaar en kan meer dan 60 jaar oud worden. Gedurende de productieve jaren van de kokospalm geeft deze steeds nieuwe noten. Zo komt er voortdurend nieuwe grondstof vrij die voor productie gebruikt kan worden.

Recyclebaar

Kokos is een recyclebare, organische grondstof. Het gebruikte kokosmateriaal kan opnieuw verwerkt worden tot grondstof voor bodemverbetering of voor potgronden. Het gerecyclede materiaal zorgt ervoor dat minder vruchtbare grond door de toevoeging een betere structuur krijgt, luchtiger wordt en daardoor meer productie geeft.